Как да създадем първите си публикации в социалните мрежи?

Ако тепърва започвате да създавате съдържание и не сте графичен дизайнер, ще ви трябва некое лесно и практично приложение. От няколко години вече съм се спряла на Canva, като набира все повече популярност.

Canva e много удобно и лесно приложение за създаване на всякакъв тип дизайни. В тази статия ще си поговорим за безплатната версия и колко много може да направите с нея. Регистрацията става с няколко стъпки:

  • Избирате начин на влизане – Google, Facebook или имейл.
  • Ще трябва да отбележите и какъв профил искате да създадете – на учител, ученик и т.н.
  • След това започвате да творите!

В началото има много удобно меню, което ви дава избор от най-различни категории като „Социални мрежи“, „Маркетинг“, „Офис“ и други. Тъй като темата ни е за дизайни в социалните канали, да кажем, че сте цъкнали на тази категория. Там вече може да изберете за кой канал искате да направите дизайн.

След като цъкнете да кажем на „Публикация за Instagram“ ще се отвори празен дизайн с меню в ляво. При „Шаблони“ може да избирате готови дизайни, които да персонализирате като само смените текста, цветовете и т.н. „Елементи“ предоставя най-различни неща като фигури, снимки, видеоклипове, диаграми и всякакви други неща, които да използвате във вашите криейтиви. „Качвания“ служи за ваши снимки и видеа. За „Текст“ е логично, добавяте текст и може да избирате от страшно много шрифтове – като има достатъчно безплатни, така че да не се чувствате ограничени! „Аудио“ е категория с музика, която да използвате за видеа и сторита. При „Фон“ избирате, ако ви е необходимо, фона на вашата визия. Имате опция да създавате свои папки с елементи, снимки, видеа и др. – така ще създадете категория „Папки“. Ако имате търпение разгледайте и какви неща се крият при „Още“ – ще останете изненадани!

Нека направим примерен за Facebook.

  • Първо ще имате празен дизайн, ако сте по-смели опитайте сами да създадете криейтив.
  • Изберете шаблон, който ви харесва и най-добре отговаря на целите ви. Аз примерно избрах такъв, който би се вписал в тема за „Дигитален маркетинг.
  • Променете дизайна с ваш текст, шрифт и цветове. Като малък трик мога да ви дам да си направите фон, който да използвате при криейтивите. По този начин ще направите връзка и общия изглед ще е по-хубав. Внимавайте фона да не отвлича вниманието, ако цветовете са ярки просто намалете прозрачността.
  • И сме готови, за нула време имаме криейтив за пост във Facebook! С времето със сигурност ще ставате все по-добри в това и ще сте все по-самостоятелни.

Canva e необятна платформа и ви уверявам, че всеки ден ще откривате нещо ново. Обаче си заслужавата, така че бягайте да си направите акаунти!

Ако ти е харесала статията се абонирай за нюзлетъра и веднъж в месеца ще получаваш имейл с интересни новини, трикове и заглавия на книги относно дигиталния маркетинг!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.