Какво е SQL и как може да го използвате за бизнеса си?​

Структурираният език за заявки, известен като SQL, е стандартен език за програмиране за бази данни. Въпреки че е по-стар от много други видове код, той е най-широко прилаганият език за база данни.

Тъй като SQL е толкова често срещан, знаейки, че е ценен за всеки, който участва в компютърно програмиране или който използва бази данни за събиране и организиране на информация. Научете повече за това какво е SQL и възможностите за използването му в областа.

 Какво е SQL?

В днешния дигитален свят се събират, обработват и съхраняват в бази данни огромни количества електронни данни всеки ден. Тези бази данни могат да се използват за всичко – уебсайтове, записи на инвентара, информация за доставчици и клиенти или дори за записване на информация за контакт, като телефонни номера. Ако трансформацията на сурови данни в информация, която подкрепя вземането на решения, е крайната цел, знанието как да се работи с такива бази данни е наложително. Множество файлове, всеки от които съдържа таблици с данни, също могат да бъдат свързани заедно от общо поле с цел съкратяване на времето, което ще прекарате в търсене . Използвайки SQL, можете да:

  • Въвеждане на данни
  • Манипулиране на данни
  • Актуализирате на данни
  • Реорганизирате на данни
  • Създавате и модифицирате структурата на система от бази данни
  • Намерите конктретно нещо от хиляди редове информация

Използвайки SQL, можете да съхранявате данни за всеки клиент, с когото някога сте работили, от ключови контакти до подробности за продажбите. Така например, ако искате да търсите всеки клиент, който е похарчил поне 5000 лева във вашия бизнес през последното десетилетие, SQL база данни може да извлече тази информация за вас незабавно.

Често SQL бива сръвняван с Microsoft Excel, но разликите в двете програми са огромни. Много информация може да се компилира в електронна таблица като Microsoft Excel, но SQL има за цел да компилира и управлява данни в много по-големи обеми. Докато електронните таблици могат да станат тромави с твърде много информация, SQL базите данни могат да обработват милиони или дори милиарди клетки от данни.

Excel е перфектен за бизнсеси, които нямат голям набор от клиенти и може лесно да бъде приложим в това да запазва тяхната информация. Но когато говорим за голяма структура от данни с много различни таблици, които могат да бъдат подреждани, сравнявани, да се търси в тях с конкретизация и какво ли още не, на помощ идва SQL.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.